The road to Become an artist

photo of Jushua

Mr. Moncka ( geboren 1981 Haarlem, Nederland ) tijdens mijn jeugd opgroeiend hoog in de wolken met een enorm uitzicht omringd door hoge flatgebouwen. De fascinatie voor urban architectuur wordt onbewust al in mijn roots opgeslagen. Tekenen, Lego. stripboeken en mijn Nintendo vind ik geweldig, ik kom uit een tijd waarin we onszelf nog moesten vermaken zonder telefoon en internet. 
Als tiener op de middelbare school leef ik voor het skateboarden, luister naar mijn favorieten muziek rap & hiphop en maak mijn eerste abstracte muurschildering.


In 1999 is de opleiding multimedia vormgeving aan het Grafisch Lyceum Amsterdam nog helemaal nieuw. Met mijn passie voor tekenen en het nieuwe digitale tijdperk heb ik mezelf ingeschreven. Na het behalen van de toelatingstest breekt er een nieuw avontuur voor mij aan. Na vier jaar studeren ben ik gevormd tot een Dutch Digital Designer met een gedegen kennis van HTML & CSS code technologie.

Met enige twijfel om nog door te studeren aan de Willem de Kooning Academie stort ik me toch in het bedrijfsleven. In 2003 ga ik aan het werk als Graphic Web Developer bij een klein multimedia bedrijf, ik leer veel op het gebied van Flash Animations gecombineerd met Webdesign en voor ik het weet heb ik vijf jaar werkervaring opgedaan. Het is tijd voor iets nieuws, ik ga als Webdesigner aan de slag bij een groot reclamebureau in Amsterdam waar ik verantwoordelijk ben voor de vormgeving van verschillende online media vormen. De eerste drie jaar werk ik aan veel verschillende projecten en ligt de werkdruk hoog. Tijdens het vierde jaar hebben we ook hier last van een economische crisis en er breekt een periode van weinig tot vrijwel helemaal geen werk aan, met als gevolg een ontslag wegens bezuiniging. Een lichte tegenslag maar niets is voor niets, ik vind oude schetsen terug van mijn abstracte muurschildering en besluit weer te gaan tekenen. Terug naar de basis, het geluid van schetsen met potlood op een blank vel papier. Door mijn passie voor art en fotografie besluit ik mijn vrije tijd te besteden aan het ontwikkelen van Urban Artworks.